Hoe zorg je dat jouw kandidaat zich ook nog prettig voelt na het lezen van de arbeidsovereenkomst?

Jouw kandidaat heeft twee leuke sollicitatiegesprekken gehad met zijn toekomstige collega’s. Fijn dat er zo’n klik bleek tijdens de gesprekken. De ongedwongen sfeer in het bedrijf voelde bij de kandidaat ook goed. Hij zegt nu al uit te kijken  naar zijn eerste werkdag! Dus binnen drie werkdagen ligt zijn arbeidsovereenkomst in tweevoud op zijn deurmat. Hoe voelt dat voor de kandidaat?

De arbeidsovereenkomst is binnen, de medewerker nog niet

Je nieuwe werkgever heeft zijn handtekening al op beide contracten gezet. De afspraken die jij mondeling tijdens het sollicitatiegesprek hebt gemaakt, staan in juridische, veelal onbegrijpelijke taal beschreven op vier velletjes blanco papier. Op een stijve manier die totaal niet overeenkomt met het prettige gevoel dat jij hebt overgehouden aan de gesprekken. Er staan ook zaken in het contract die niet besproken zijn maar waar jij nu wel geacht wordt je handtekening onder te zetten. Tenminste, als je die baan hierna nog wilt. Want je jubelstemming over je nieuwe werkgever is wel wat weggezakt.

Weg enthousiasme na onpersoonlijk en onleesbaar arbeidscontract

Buiten het tegenstrijdige gevoel dat de bijna onleesbare, ellenlange formele stukken tekst je opleveren, bekruipt je nog iets anders. Want had je niet liever je contract eerst in willen zien voordat je geacht wordt het te ondertekenen? Samen willen bespreken waar het onduidelijk is of wat nog niet aan de orde was gekomen in het gesprek? Het had ook wat persoonlijker gevoeld als het ondertekenmomentje in het bijzijn van je nieuwe werkgever had plaatsgevonden. Of als ze alle opgenomen arbeidsvoorwaarden tenminste nog telefonisch met je hadden doorgenomen. Op deze manier word jij in elk geval een stuk minder enthousiast over je nieuwe baan.

JURISTENTAAL

Bijna de helft van alle consumenten zet zijn handtekening onder een koopakte, hypotheekakte of arbeidsovereenkomst zonder te snappen wat daar staat. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van de juridische dienstverlener DAS en enquêtebureau Ipsos. Slechts één derde van alle ondervraagden zegt juristentaal te begrijpen. (Bron; metropost 21 september 2018)

Afhaakmoment na inzien arbeidsovereenkomst

Behalve onbegrijpelijke juridische taal, ellenlange teksten en onpersoonlijk taalgebruik, is het zonder overleg over de post sturen van een arbeidsovereenkomst een van de ergernissen van kandidaten. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een afhaakmoment. Als werkgever kun je dan opnieuw beginnen aan je zoektocht.

Maak de arbeidsovereenkomst onderdeel van je wervingsproces

Wat had je als werkgever hierin beter kunnen doen? Maak in elk geval de bespreking van de arbeidsvoorwaarden net zo persoonlijk en belangrijk als de sollicitatiegesprekken zelf. Lukt dat vanwege tijdsgebrek (einde van de maand) niet in een persoonlijke afspraak? Spreek dan zoveel mogelijk telefonisch door en bevestig de gemaakte afspraken per mail. Sta open voor uitleg en toelichting en geef dit ook aan.

Maak je arbeidsovereenkomst leesbaar en geef het document de gewenste uitstraling van je bedrijf. Voeg het logo bij, check op helder taalgebruik en spreek de medewerker aan op een manier waar je je allebei goed bij voelt. Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Zo zet je allebei met net zoveel enthousiasme je handtekening onder het contract!

Wil je ook een arbeidsovereenkomst die prettig leesbaar is, past bij de bedrijfscultuur en juridisch waterdicht is? Binnenkort meer tips hierover!

Buro Brugman helpt je graag om jouw kandidaat het beste gevoel te geven. Lees ook mijn blog over de beste vacaturetekst.