5 tips voor het schrijven van de beste vacaturetekst

Vacatures zijn er weer volop en je ziet dagelijks nieuwe voorbijkomen via diverse socialmediakanalen. Goede kandidaten zijn daarentegen steeds moeilijker te vinden. Hoe zorg je er als ondernemer voor dat de beste kandidaten op jouw vacature reageren? Start nu met het schrijven van de beste vacaturetekst en gebruik hiervoor de volgende vijf tips!

Tip 1: First things first

Zorg dat jouw vacature opvalt en prikkelt. Een onderscheidende lay-out en een pakkende beginzin dragen bij aan het bereiken van de juiste kandidaat. Veel kandidaten nemen niet eens meer de moeite om bij de tekst “Word jij onze nieuwe collega?” door te klikken. Wees origineel! Dagelijks worden we overstelpt met prikkels. We lezen niet meer alles wat we voorgeschoteld krijgen en haken na een paar woorden af. Zorg dat jouw belangrijkste boodschap bovenaan de vacature staat. Begin met een tekst die de door jou gewenste medewerkers prikkelt en aanzet tot doorlezen.

Tip 2: Zorg dat de vlag de lading dekt

Ofwel: kies een duidelijke functietitel waarvan iedereen begrijpt wat deze inhoudt. In plaats van een directeur zoeken veel bedrijven tegenwoordig een Chief Executive Officer en een Officemanager lijkt tegenwoordig verdraaid veel op de receptioniste of de directiesecretaresse die we van jaren geleden kennen. Er is een wildgroei aan functietitels te vinden op vacaturebanken en dit maakt het werven niet eenvoudiger. Kies altijd voor een titel die de toekomstige medewerker aanspreekt.

Tip 3: Kruip in de huid van de kandidaat

Wat wil jullie nieuwe medewerker weten over de vacature? Bewezen is dat kandidaten uit een vacaturetekst willen halen wat hun dagelijks werk wordt en wat geboden wordt. Heb je het in de tekst alleen over wat jouw bedrijf doet en welke eisen je stelt aan de kandidaat? Dan is de kans dat je de juiste reacties op jouw vacature krijgt, gedaald tot een minimum.

Tip 4: Hoe concreter hoe beter

Niets zo vervelend als moeten vaststellen dat de kandidaat die net op 2egesprek is geweest, veel meer salaris verwacht en daardoor in dit stadium afhaakt. Of dat pas in het 2egesprek duidelijk wordt dat de functie beduidend meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt dan gewenst is. Wil je deze situaties voorkomen? Wees dan vanaf de start van het werven duidelijk en concreet. Vermeld werktijden, salarissen en functie-inhoud in de vacaturetekst. Zodat je direct met de juiste kandidaten aan tafel zit.

Tip 5: Vraag om actie

Wil je het liefst zo snel mogelijk kandidaten in je mailbox? Zeg dit dan in de vacature.  Vermeld in de laatste alinea een einddatum die maximaal twee weken vanaf het moment van plaatsing ligt. Heb je minder haast? Ook dan werkt het vermelden van een einddatum goed. Kandidaten krijgen een prikkel om te reageren en zullen hun sollicitatie eerder insturen.

Meer tips?

Wil je meer tips over hoe je de beste kandidaat voor jouw vacatures kunt werven?  Houd dan mijn socialmediakanalen in de gaten. Lees ook mijn andere blogs voor HR-gerelateerde tips!