5 tips om op te vallen tussen miljoenen andere vacatures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er stonden nog nooit zoveel vacatures online als in het afgelopen kwartaal. Hoe val je op tussen die 4,2 miljoen vacatures? Hoe zorg je dat de beste kandidaten op jouw vacature reageren? Vacatures zijn tegenwoordig nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ze staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Zijn we dan allemaal op zoek naar dezelfde eenheidsworst? Of willen we die ene kandidaat die vol voor de functie en het bedrijf gaat? Start nu met het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst en gebruik hiervoor de volgende vijf tips.

Tip 1: Vermijd clichés in je vacaturetekst

Veel kandidaten nemen niet eens meer de moeite om bij de tekst “Word jij onze nieuwe collega?” of “Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging?” door te klikken.

Wees origineel en zorg dat jouw belangrijkste boodschap bovenaan de vacature staat. Begin met een tekst die de door jou gewenste medewerkers prikkelt en aanzet tot doorlezen.

Over clichés gesproken. Hieronder een greep uit de woorden die niets toevoegen aan een vacaturetekst maar er wel negen van de tien keer in voorkomen:

  • transparant
  • dynamisch
  • proactief
  • resultaatgericht
  • flexibel

Zonder toelichting of voorbeelden, zeg je hier helemaal niets mee. Zonde!

Tip 2: Een beeld zegt meer…ook in je vacaturetekst

Hoe belangrijk het ook is om in je vacaturetekst zorgvuldig je woorden te kiezen, een beeld spreekt altijd aan. Een beeld kan er zelfs voor zorgen dat de kandidaat de tekst gaat lezen. Kies je voor een stilstaand beeld of ga je voor een video? Een filmpje over de sfeer op de werkplek is sneller gemaakt dan je denkt en laat precies zien wat de kandidaat wil weten.

Tip 3: Kruip in de huid van de kandidaat

Wat wil jullie nieuwe medewerker weten over de vacature? Kies altijd voor een titel die de toekomstige medewerker aanspreekt. Ga voor een duidelijke functietitel waarvan iedereen begrijpt wat deze inhoudt.

Bewezen is dat kandidaten uit een vacaturetekst willen halen wat hun dagelijks werk wordt en wat geboden wordt. Nog te vaak kom ik teksten tegen die beginnen met een beschrijving van het bedrijf. Afhaakmoment! Want heb je het in de tekst voornamelijk over wat jouw bedrijf doet en welke eisen je stelt aan de kandidaat? Dan is de kans dat je de juiste reacties op jouw vacature krijgt, gedaald tot een minimum.

Tip 4: Hoe concreter hoe beter

Niets zo vervelend als vast te stellen dat de kandidaat die net op tweede gesprek is geweest, veel meer salaris verwacht en daardoor in dit stadium afhaakt. Of dat pas in het tweede gesprek duidelijk wordt dat de functie beduidend meer verantwoordelijkheden met zich meebrengt dan gewenst is. Wil je deze situaties voorkomen? Wees dan vanaf de start van het werven duidelijk en concreet. Vermeld werktijden, salarissen en functie-inhoud in de vacaturetekst. Zodat je direct met de juiste kandidaten aan tafel zit.

Tip 5: Vraag om actie op je vacature

Wil je het liefst zo snel mogelijk kandidaten in je mailbox? Zeg dit dan in jouw vacature. Vermeld in de laatste alinea een einddatum die maximaal twee weken vanaf het moment van plaatsing ligt. Heb je minder haast? Ook dan werkt het vermelden van een einddatum goed. Kandidaten krijgen een prikkel om te reageren en zullen hun sollicitatie eerder insturen.

Hulp bij het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst?

Wil jij met jouw vacaturetekst de juiste kandidaat bereiken? Volg dan mijn workshop 'De beste vacaturetekst schrijf je zelf'.

Na deze praktische workshop weet jij hoe je voor elke vacature de beste tekst schrijft. Ik deel tips en tricks die je bij elke vacature kunt toepassen.

De beste vacaturetekst:

  • is online vindbaar
  • spreekt de juiste kandidaat aan
  • zet aan tot solliciteren.

In deze praktische workshop leer je dus doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten te schrijven. De kosten zijn 327,50.

Ben je geïnteresseerd in een in-companytraining of een workshop op maat? Ook dat kan. Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Hou ook mijn andere blogs en mijn socialmediakanalen in de gaten voor meer tips over het schrijven van vacatureteksten.