Is elke feestdag ook een vrije dag?

Het komende weekend is het Pasen en dat betekent voor veel mensen een lang weekend. Voor de een begint het paasweekend al op vrijdag en voor de ander ‘pas’ op zaterdag. De meeste mensen hebben tweede paasdag ook nog vrij. Hoe zit dat nu?

Goede vrijdag: vrije dag of werkdag?

Tot mijn grote verbazing gaan onze kinderen dit jaar gewoon op Goede Vrijdag naar hun basisschool. Een jarenlange traditie wordt hiermee verbroken. Geen laatste rondje schaatsen op de ijsbaan en iets minder relaxt het paasweekend in!

De vrijdag voor Pasen is geen verplichte vrije dag, maar je ziet dat scholen en gemeentelijke instellingen die dag vaak gesloten zijn. Ook in het bedrijfsleven is Goede Vrijdag soms een verplichte vrije dag. Wel een mooie dag om te winkelen want de winkels zijn op deze dag doorgaans gewoon geopend.

Wanneer heb je vrij op een feestdag?

Of je vrij bent op een feestdag of bijzondere dag, is niet door de overheid bepaald. Het is
altijd afhankelijk van je cao en/of arbeidsovereenkomst of je een vrije dag hebt of moet werken op een feestdag. Kijk dus in je cao, arbeidsovereenkomst of reglement wat voor jou geldt. De meeste bedrijven informeren hun medewerkers vooraf via intranet of mail wanneer er verplichte vrije dagen aan komen.

De officiële feestdagen

Na Pasen volgt Hemelvaart en Pinksteren. Hieronder heb ik alle officiële Nederlandse feestdagen voor je op een rijtje gezet:

 • Nieuwjaarsdag
  1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij.
 • Goede vrijdag
  De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open.
 • Tweede paasdag
  Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij.
 • Koningsdag
  Op 27 april is het Koningsdag. Een nationale feestdag. Je bent vrij, tenzij daar in je cao of reglement iets anders over staat.
 • Bevrijdingsdag
  5 mei zorgt vaak voor verwarring. In 1990 heeft de overheid Bevrijdingsdag als nationale feestdag aangewezen. Maar werkgevers en werknemers moeten onderling uitmaken of het ook echt een vrije dag is. In veel cao’s is gekozen om Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar als vrije dag aan te merken.
 • Hemelvaartsdag
  Op Hemelvaartsdag zijn de meeste Nederlanders vrij.

Even checken

Voor door de overheid erkende nationale of christelijke feestdagen geldt over het algemeen: je bent vrij. Natuurlijk moeten sommige mensen ook werken tijdens feestdagen, zoals in de horeca of in de zorg. Kijk dus altijd in je cao of arbeidsovereenkomst wat voor jou geldt.